Safari Tanzania

Praktische informatie

Privégids
In Tanzania raden wij u aan om op safari te gaan met een 4 wheeldrive jeep en privé-chauffeur/gids. Het land is groot en de minder goede wegen, praktisch zonder bewegwijzering, lenen zich er niet voor om zelf te rijden. U reist met een Landcruiser (of vergelijkbaar) waarvan het dak en de ramen open kunnen, zodat u in de auto kan staan en het wild van ver kan spotten. De professionele begeleiding is in handen van een ervaren Engelssprekende privé-chauffeur/gids.Al onze gidsen hebben uitgebreide kennis van wildlife. Sommige gidsen hebben favoriete dieren of zijn specialist in bijvoorbeeld vogels of planten. Wij hebben zelfs een gids die echt alles afweet van vlinders! Wij horen het graag als je een voorkeur hebt, zodat wij de juiste gids aan u kunnen toewijzen.

Auto’s:
We gebruiken Toyota Landcruisers voor onze safari’s met een maximum capaciteit per auto van vijf passagiers, zodat iedereen naast het raam kan zitten. Deze 4X4s zijn zeer comfortabel, betrouwbaar en in onze ogen de beste auto’s voor de veeleisende Afrikaanse bush. Er is ook een luxere variant, ze zijn iets ruimer en hebben iets grotere ramen. Zij hebben daarnaast een kleine koelkast 😉 achterin (standaard auto’s hebben een koelbox).

Voor grotere groepen of families kunnen we ook verlengde 7-seaters gebruiken.

In Tanzania zijn de enkele hoofdwegen geasfalteerd. In de nationale parken zijn de wegen onverhard en stoffig. Er zijn zelfs parken waar nauwelijks een infrastructuur te bekennen is. Het is gebruikelijk om een fooi te geven van ca $20-25 per dag.

Fly in
Mocht u het rijden over de weg te vermoeiend vinden en u wilt tijd besparen, dan kunt u het beste per vliegtuig reizen. Bijna in elk safaripark is een airstrip aanwezig. Op het moment dat u invliegt, maakt u gebruik van de safarivoertuigen van de accommodaties. Doorgaans zijn dit open jeeps. U gaat op safari met uw eigen groep en afhankelijk van de grootte soms aangevuld met een ander gezelschap.

Flying Docters

Wij sluiten standaard een Flying Docters verzekering af, dit is bij de prijs inbegrepen. In medische noodgevallen wordt u per vliegtuig opgehaald en naar een ziekenhuis gebracht.

Binnenlandse vluchten

Voor binnenlandse vluchten geldt het maximale aantal kilogrammen aan bagage van 15 kg p.p. Het is te adviseren om tassen mee te nemen en geen harde koffers.

Het klimaat in Tanzania
De lange regens zijn in april en mei. De periode van de korte regens is november en december. In de regentijd is de luchtvochtigheid relatief hoog en de kans op malaria neemt gestaag toe. De warmste maanden zijn januari, februari en maart. De droge tijd is van januari tot maart en van juni tot oktober. Overigens zal de regentijd in het zuiden van Tanzania doorgaans eerder beginnen (half februari/maart). In het algemeen is het klimaat wereldwijd aan veranderingen onderhevig. Het wordt dan ook steeds moeilijker om de lange regenperiodes te voorspellen.
Tanzania is het hele jaar door te bereizen. April en mei zijn minder geschikte maanden, aangezien dan de lange regentijd is. Enkele gebieden en accommodaties zullen slecht (of helemaal niet) toegankelijk zijn.  Zie ook reisperiode.

Vaccinaties
Bezoek minimaal zes weken voor uw vertrek de GG&GD en laat u deskundig adviseren over de benodigde vaccinaties en malariaprofylaxe. Afhankelijk van uw eerder gemaakte reizen en de reisduur zal de GG&GD voor Tanzania doorgaans het volgende adviseren:

• Vaccinaties tegen DTP, gele koorts
• Cholera-stempel
• Malariaprofylaxe, bij voorkeur malarone indien reis maximaal 4 weken duurt

Reisdocumenten
Voor Tanzania heeft u een visum nodig. Deze kunt vooraf in Nederland aanschaffen via de ambassade, maar ook op de internationale luchthavens van Kilimanjaro International Airport (Arusha) en Dar es Salaam. Kosten visum Tanzania US$ 50,=.
Het visum kunt u bij het Consulaat van Tanzania in Nieuwerkerk aan den IJssel aanvragen. De aanvraagformulieren kunt u downloaden via www.visumdienst.nl. De papieren levert u samen met een pasfoto en uw paspoort in bij het consulaat. Drie dagen later kunt u uw paspoort met het visum weer ophalen. Spoedaanvragen kosten EUR 20,00 extra. Het adres van het Consulaat van Tanzania is:
Consulaat Tanzania (zie ook www.tanzania.nl)
Parallelweg Zuid 215
2914 LE  Nieuwerkerk aan den IJssel
Telefoon: (0031)-(0)180-320939
Fax: (0031)-(0)180-319158
Uw paspoort moet na afgifte van het visum nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Kinderen tot en met 15 jaar mogen in het paspoort van de ouders bijgeschreven staan. Kinderen die tijdens de reis 16 jaar worden, dienen in het bezit te zijn van een eigen paspoort.
Deze bovenstaande informatie is zoals u begrijpt onder voorbehoud van wijzigingen.

Valuta
In Tanzania is de nationale valuta de Tanzaniaanze shilling. Koers 1 Euro is ± Tsh. 1700. De tweede valuta in Oost-Afrika is de US dollar. De Euro wordt inmiddels redelijk geaccepteerd.
Geldautomaten zijn beperkt aanwezig. Als ze er zijn, dan vindt u ze meestal in de grote steden. De automaten keren alleen locale valuta uit. Het is aan te bevelen om US dollars en/of Euro’s mee te nemen, bij voorkeur in cash en in kleine en grote coupures. Houd u er rekening mee dat u traveller cheques over het algemeen alleen in de grote steden kunt inwisselen.

Wanneer u met uw creditcard betaalt, zult u merken dat er in US$ en meestal tegen een ongunstige koers wordt afgerekend. In de meeste grotere hotels, restaurants en winkels kunt u overigens met uw creditcard betalen. De meest geaccepteerde kaart is Visa. Mastercard en Amex worden minder geaccepteerd.

Bevolking
In Tanzania wonen ongeveer 32 miljoen mensen, verdeeld over bijna 130 stammen. De Nyamwezi vormen de grootste groep, zij maken vijftien procent van de bevolking uit. De twaalf grootste stammen zijn verantwoordelijk voor ruim vijftig procent van de bevolking. De nog zeer primitief levende Hi is waarschijnlijk de kleinste stam. Sommige stammen houden nog erg sterk vast aan hun traditionele gewoonten en kleding. Het duidelijkste voorbeeld daarvan vindt je bij de Maasai.

Het grootste deel van de bevolking heeft een Bantoe-achtergrond, al heeft er veel vermenging plaatsgevonden met Arabieren en Perzen. Een kleine bevolkingsgroep heeft duidelijk Aziatische voorouders, terwijl Europeanen absoluut in de minderheid zijn.

Taal
In Tanzania is de voertaal het Kiswahili en de tweede taal is het Engels. Men stelt het zeer op prijs wanneer u een aantal woorden Kiswahili kent. Lonely Planet heeft een boekje met simpele zinnen en woorden. U kunt het boekje in Nederland of ter plaatse bij de betere boekhandels en in de (hotel)souvenirwinkels kopen.

Zeden, gewoontes en religie
In het algemeen is de bevolking zeer gastvrij en vriendelijk. Het merendeel van hen is Christen. Aan de kust van Kenia en Tanzania en op de eilanden voor de kust vindt u overwegend moslims. Het is verstandig om hier uw kledingkeuze enigszins aan te passen. De bevolking waardeert het wanneer u enkele woorden in het Swahili kent. Op het moment dat u de locale bevolking met respect tegemoet treedt, dan zult u merken dat u zeer warm en gastvrij wordt ontvangen.

Kledingcode
Een nette broek en overhemd/blouse oftewel casual kleding voor de heren is over het algemeen prima in orde. Voor de dames is een nette broek of rok met blouse of shirt tijdens de maaltijden gepaste kleding. Tijdens de safari kunt u het beste katoenen safarikleding dragen in gedekte kleuren, zoals bruin, olijfgroen en beige. Niet rood en andere felle kleuren als u op walking safari gaat en ook geen zwarte of blauwe kleren ivm stekende tsetse vliegen.

Tijdverschil
In onze zomer is het in Oost-Afrika 1 uur later. Tijdens onze winter bedraagt het tijdsverschil 2 uur.

Feestdagen
De terugkerende feestdagen van Zuid-Afrika zijn:

Nieuwjaar: 1 januari
Zanzibar revolutie dag: 12 januari
Oprichting van de CCM=politieke partij: 5 februari
Union day: 26 april
Sabasaba, dag van de boeren: 7 juli
Peasant?s day: 8 augustus
Onafhankelijkheidsdag: 9 oktober
Kerst :25 december

Houd er rekening mee dat op deze data banken, winkels en overheidsgebouwen gesloten kunnen zijn.

Veilgheid
Over het algemeen is Oost-Afrika veilig. Het is echter belangrijk om een aantal basisregels in acht te nemen. Maak kopieën van uw waardepapieren. Neem niet te veel cash mee en verdeel het contante geld over verschillende tassen. Draag geen dure sieraden en opzichtige camera?s. Verlaat uw hotel niet zonder begeleiding na 18.00 uur tot 06.00 uur of neem een taxi. Wees voorzichtig in afgelegen gebieden.

Wat is handig om op reis mee te nemen?
Goede zonnebril (met UV-filter).
Zonnebrand.
Zonnehoed/petje.
Extra lenzen (of daglenzen)
Lipbalsem
Deet (antimuggen spray) minimaal 50%, bij een gevoelige huid minder dan 50% Deet
Verbandtasje ( Zoutoplossing of diarreeremmers, aspirines, antimalaria tabletten, en eventuele andere medicijnen)
Goede verrekijker
Fotocamera
Filmcamera. (eventueel extra film of batterijen)
Reisgids Tanzania, bv Lonely Planet
Hoofdlamp/zaklamp met extra batterijen
Anti bacteriële gel (om uw handen schoon te maken voor de lunch)
Rugtas
Klein slot
Heuptasje (voor waardevolle spullen, geld, paspoort, tickets enz).
Kopies van tickets, paspoort enz
Mobiele telefoon
Reiswekker
Een warm vest met lange mouwen voor ‘s avonds (voor de kou en tegen de muggen)
Makkelijk zittende kleding (katoen)
Paraplu
Verloop- of wereldstekker