Safari Tanzania

Selous Game Reserve

selous-02 Selous Game Reserve is met ongeveer 45000 vierkante km, dit is 5% van de totale oppervlakte van Tanzania, en het park is even groot als Zwitserland. Het is Tanzania’s grootste wildpark, en tevens het grootste wildpark van Afrika. Het park heeft de naam te danken aan de in 1922 overleden Britse wetenschapper Frederick Courteney Selous. Alleen het noordelijke deel van het park is geopend voor toeristen.

Een van de trekpleisters van het park is de Rufiji rivier, de grootste rivier van het land. De Rufijirivier, de ader van Selous, deelt het reservaat als het ware in twee delen. Hier komt men oog in oog met grote kuddes nijlpaarden van soms wel honderd stuks en solitaire krokodillen, die dieren tot voorzichtigheid manen als ze hun dorst lessen aan de oevers. Een waar eldorado als we het afwisselende kleurenspel van talrijk aanwezige vogelsoorten observeren. Onder begeleiding van professionele, bewapende rangers gaan we op zoek naar het boeiende wildleven tijdens een wandelsafari. Alleen al in Selous leven naar schatting z’n 200.000 buffels, de grootste concentratie in Afrika, 30.000 olifanten en 80.000 Nyasaland en gevlekte gnoes. Selous GR is trouwens een van de laatste wildgebieden in Afrika, waar nog levensvatbare populaties van wilde honden voorkomen. Hartebeesten, sabelantilopen, elanden, bosbokken en waterbokken zijn in grote getallen aanwezig, met in hun spoor predatoren als leeuwen, gevlekte hyena’s en schuchtere luipaarden. Bezige bijeneters, honingzuigers, scharrelaars, veelkeurige ijsvogels en Afrikaanse zeearenden zijn slechts enkele van de meer dan 440 vogelsoorten die hier voorkomen en is het een van de laatste plaatsen waar de zwarte neushoorn nog vrij rondloopt. Na de Serengeti kunt u hier de meeste wilde dieren aantreffen.

selous-01U kunt op de Rufiji rivier een boot safari maken, misschien een leuke afwisseling naar een aantal dagen in een 4WD gezeten te hebben.

Dankzij de afgelegenheid én de bereikbaarheid (meestal met een klein vliegtuigje) behoort Selous net als Ruaha tot één van onaangetaste juwelen van Tanzania en is één van de weinige locaties in Tanzania waar wandelsafari’s zijn toegestaan. Met minder dan 5000 bezoekers per jaar bent u verzekerd van een echte wilderness ervaring!